Od setek lat Japonia jest kowalską kolebką najlepszych noży na świecie. Z ich produkcji znane jest zwłaszcza miasto Seki, w którym mieszkają prawdziwi mistrzowie tego rzemiosła. Stworzenie jednego noża o doskonałej jakości zajmuje im nawet więcej niż 30 dni i obejmuje ponad 100 różnych kroków. Nic dziwnego, że ostrza te zachwycają wytrzymałością, ostrością oraz precyzją. Ich sekret tkwi w wieloetapowym procesie produkcji oraz użyciu najlepszych materiałów, między innymi stali damasceńskiej. Dowiedz się o niej nieco więcej!
Czym jest stal damasceńska?
Damaszek jest terminem, który ściśle wiąże się z produkcją japońskich noży. Pojęcie to oznacza dwie różne rzeczy – odrębny rodzaj stali oraz unikalną konstrukcję ostrza. Może odnosić się również do specjalnego wzoru, którym zdobione bywają japońskie noże. Czym wyróżnia się stal damasceńska? Jest twarda, a zarazem elastyczna a wykonane z niej ostrza zachowują ostre krawędzie przez długi czas. W latach około 750 roku n.e używana była do tworzenia mieczy. Jej cechą charakterystyczną jest falisty, ciemny lub jasny wzór, który dodaje wyrobom szlachetnego wyglądu. W jaki sposób stal damasceńska była wytwarzana kilkaset lat temu? Była ona odlewana ze specjalnej stali produkowanej w Indiach, która służyła do produkcji broni. Chociaż nie wiadomo do końca, na czym polegał ten proces, prawdopodobnie stał była odlewana przez stopienie żelaza oraz stali wraz z węglem drzewnym w niemal zerowej atmosferze. Samo wytwarzanie mieczy w tak przygotowanego materiału wymagało ponadprzeciętnych umiejętności.
Czym jeszcze wyróżniają się japońskie noże?
Obecnie wytwarzane noże japońskie są inspirowane stalą damasceńską – na wielu z nich pojawia się też charakterystyczny wzór, wykonywany pod koniec procesu produkcji. Jednak nie tylko to sprawia, że wyróżniają się na tle europejskich wyrobów. Ich największym atutem jest ponadprzeciętna ostrość. Tradycyjne zachodnie noże używane przez profesjonalnych kucharzy powinny być ostrzone nawet codziennie. Natomiast te pochodzące z kraju kwitnącej wiśni raz na kilka miesięcy – i to przy kilku godzinnym użytkowaniu każdego dnia. Sekretem ich ostrości jest właśnie starannie skomponowana mieszanka stali, która słynie z wytrzymałości i odporności na tarcie. Japońskie noże dostępne są w wielu różnych odsłonach, dzięki czemu każdy kucharz lub po prostu amator gotowania znajdzie dla siebie idealną kolekcję. Przykładem może być kasumi tora – noże, które wykuwane są od ponad 800 lat i chociaż są niepozorne, to słyną z ekstremalnej ostrości.